Grip op vrije tijd

 

 

We leven in een prestatiemaatschappij, met hoge verwachtingen op professioneel en persoonlijk vlak. 

Op professioneel vlak worden we geconfronteerd met het vervagen van de grens tussen arbeids- en privétijd, stress van efficiëntieverhoging en veeleisende arbeidsorganisatie.

Ook tijdens onze vrije tijd plannen we ons te pletter en spiegelen we ons aan ideaalbeelden op sociale media. Het steeds groeiende vrijetijdsaanbod leidt tot keuzestress. 

Deze tijdsdruk vertaalt zich in een toenemend aantal stressklachten en burn-outs.

Stilstaan bij het belang van vrije tijd is dus geen overbodige luxe. Daarbij stelt zich niet enkel de vraag rond de kwantiteit, maar evenzeer rond de kwaliteit van onze vrije tijd. Er tekent zich een duidelijke nood af aan een bewustere omgang met vrije tijd.

De coronacrisis zette dit extra in de verf. Meer dan ooit lopen werk en privé in elkaar over. Tijdens corona kregen velen onder ons meer vrije tijd. Toch wordt deze vaak niet als kwaliteitsvol ervaren door het gebrek aan sociale contacten en zinvolle invulling. 

Niet alleen voldoende tijd maakt ons gelukkig, maar ook de betekenisvolle invulling ervan. Een efficiëntie gedreven en sterk geïndividualiseerde samenleving vraagt om activiteiten waarin we kunnen onthaasten en opnieuw in verbinding gaan met onszelf en elkaar. 

Vanuit de ervaringen als vrijetijdsorganisatie biedt Pasar een antwoord op deze tendensen en noden en wenst zo een bijdrage te leveren aan een duurzame, inclusieve, solidaire en democratische samenleving.

 

pasar_pak-je-tijd_blauw-wit_400.png

Pakjetijd.be is een actie van Pasar vzw.

Meer info over Pasar vind je op www.pasar.be

 

Ambassadeurs van vrije tijd gezocht

Wil je meewerken aan de Week van de Vrije Tijd? Stuur een mail naar pakjetijd@pasar.be

Heb jij het gevoel dat je te weinig vrije tijd hebt? Dat je vrije tijd vol zit met klusjes en verplichtingen? Laat van je horen!

Op basis van jouw reacties bekijken we hoe we acties kunnen opzetten.

Stuur je getuigenis naar pakjetijd@pasar.be