Pleidooien

Varen & vuilnis ophalen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Als Elke (43) niet op haar werk of thuis is, vind je haar samen met haar man en twee zonen in de kajakclub in Kortrijk. Ze is er bestuurslid, maar meer nog fervent kajakker én playakker! Kilo’s zwerfvuil worden er op regelmatige basis door de leden van de club uit het water gevist. Alles voor een schone vaart.

 Hoe ben je beginnen kajakken?

Elke: ‘De kinderen begonnen ermee en zo zijn mijn man en ikzelf ook beginnen kajakken. We kajakken niet enkel de zomer, we trainen het hele jaar door en doen ook mee aan wedstrijden. Wij varen op het kanaal Kortrij -Bossuit. Soms zijn er wedstrijden op verplaatsing, maar je vindt ons een paar keer per week op het kanaal. Tussen het kajakken door doen we ook andere sporten, zoals lopen, of corps stability en eskimoteren – da’s draaien met je kano - oefenen in het zwembad om onze stabiliteit te trainen.

Ik heb altijd graag gesport. Kajakken is heel fijn, je bent altijd buiten, in beweging, het is leuk en vanop het water ziet de wereld er heel anders uit. Het wedstrijdelement vind ik ook tof, een beetje competitie stimuleert wel.’

En toen wilde je ook schoon water?

Elke ‘Met mijn zoon had ik al eens deelgenomen aan Kortrijk Kraaknet, en via die weg leerde ik Mooimakers kennen. Mooimakers is een intitiatief vanuit Vlaanderen dat onder andere verenigingen stimuleert om opruimacties te houden, aan sensibilisatie te doen, enzovoort. We kregen met de club een kleine tegemoetkoming telkens als we een actie deden. Zo rolden we er een beetje in en ondertussen zijn de opruimacties een vaste waarde geworden, met of zonder Mooimakers.

Sommige zondagen trainen we niet, maar nemen we een tweezit mee op het water. Eén iemand heeft een grijpstok en vuilzak, de andere peddelt. Over een afstand van vier kilometer heen en weer terug vissen we rommel uit de Vaart. Meestal gaat het om blikjes of verpakkingen van voeding, maar je kan het zo gek niet bedenken of we haalden het al uit het water. Zo vonden we een laptop, een kattenbak (met inhoud), een elektrische deel-step, een expansievat, een bloempot… We vragen de ouders die niet mee op het water gaan om de oevers proper te maken. Tijdens zo één tocht halen we vlot tientallen kilo’s op. Intercommunale Imog komt dat vuil in samenspraak met ons dan achteraf ophalen. Er zijn ook heel wat leden die spontaan, na het trainen, met een vuilniszak het water op gaan om op te ruimen. Het zit ondertussen in ons DNA, denk ik.’

Lijkt het niet eindeloos, al dat werk?

Elke ‘Ik geef toe, het is soms om moedeloos van te worden als je ziet wat en hoeveel er wordt weggegooid. Toch geven we niet op. We doen soms ook andere acties met de leden van de club. We nemen vuilzakken mee naar wedstrijden, om het goede voorbeeld te geven. Of we doen een actie ‘Ruim je straat op’, met alle leden van de club. Of we gaan nog een keer door de pictogrammen om het afval goed te sorteren. We sensibilseren zo hopelijk heel wat leden en jongeren. Een van de vrijwillgers van Mooimakers woont langs de oever en ruimt zelf ook regelmatig op.

Het is telkens wel veel werk, maar het geeft een heel voldaan gevoel wanneer het weer schoon is. We krijgen op onze facebookpagina heel fijne reacties van mensen die dit echt wel appreciëren. En het werkt aanstekelijk, denk ik. We kregen onlangs de vraag van een duikclub tot samenwerking de komende zomer: zij kunnen dieper onder het wateroppervlak troep opvissen, wij halen alles eruit wat blijft drijven. Ik hoop dat we zo toch ons steentje, of peddeltje, bijdragen aan een mooiere wereld.’

kayakclubkortrijk.be/

 

Maak de wereld mooi(er)

Mooimakers is een Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. Mooimakers onderzoekt, vergaart kennis, lanceert campagnes en ondersteunt particulieren, verenigingen, bedrijven die zich willen inzetten tegen zwerfvuil. Wil jij ook meewerken aan een schonere wereld? Bij Mooimakers vind een hele reeks initiatieven waaraan ook jij kan deelnemen!

mooimakers.be

pasar_pak-je-tijd_blauw-wit_400.png

Pakjetijd.be is een actie van Pasar vzw.

Meer info over Pasar vind je op www.pasar.be

 

Ambassadeurs van vrije tijd gezocht

Wil je meewerken aan de Week van de Vrije Tijd? Stuur een mail naar pakjetijd@pasar.be

Heb jij het gevoel dat je te weinig vrije tijd hebt? Dat je vrije tijd vol zit met klusjes en verplichtingen? Laat van je horen!

Op basis van jouw reacties bekijken we hoe we acties kunnen opzetten.

Stuur je getuigenis naar pakjetijd@pasar.be