Pleidooien

‘Ik help mensen graag om zich thuis te voelen in onze samenleving’

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Voor heel wat mensen is het niet vanzelfsprekend om te ontspannen in hun vrije tijd. Het leven wordt steeds duurder, en iets leuks doen dus ook. En er zijn nog meer obstakels waar mensen tegenaan lopen. Zonde, want iederéén heeft recht op vrije tijd. Pasar-medewerker Maarten Milloen maakt fijne vrije tijd bereikbaar voor wie er nood aan heeft. ‘Da’s zo belangrijk voor wie anders altijd uit de boot valt.’

 

Maarten, jij bent netwerkcoach bij Pasar. Wat betekent dat precies?

‘Bij Pasar willen we vrijetijdsactiviteiten zoals wandelen, fietsen en kamperen toegankelijk maken voor iedereen, maar dat hoeven we niet helemaal alleen te doen. Door samen te werken met andere organisaties kunnen we met Pasar meer bereiken. Dankzij de juiste partners komen zowel onze lokale afdelingen als de vzw in z’n geheel in contact met mensen die snakken naar leuke vrije tijd, maar niet weten hoe en waar ze terecht kunnen. Veel van onze lokale afdelingen organiseren nu al activiteiten met een lage drempel. We zetten graag in de kijker hoe zij dat doen, en welke samenwerkingen ze daarvoor aangaan. Zo inspireren we elkaar én andere organisaties.”

Pasar neemt drempels weg die mensen tegenhouden om iets leuks te doen in hun vrije tijd, zeg je. Welke drempels?

Heel actueel is de financiële drempel. Daarom hebben we ons aangesloten bij UiTPAS. Die pas is een voordeelkaart voor je vrije tijd, waarmee je punten kan sparen en inruilen voor voordelen. Mensen in armoede hebben recht op een kansentarief. De vzw Pasar biedt hen een lidmaatschap aan voor 5,80 i.p.v. 29 euro. En we moedigen ook onze lokale afdelingen aan om zich aan te sluiten bij UiTPAS in hun regio. UiTPAS-houders nemen zo goedkoper deel aan de activiteiten die die afdelingen organiseren. Het fijne aan de UiTPAS is dat niemand ziet of je een pas met kansentarief hebt of niet. Je krijgt geen etiketje ‘arm’ opgeplakt. En dan is er ook onze samenwerking met de Rap op Stap-kantoren van Iedereen Verdient Vakantie. Die helpen mensen om budgetvriendelijke activiteiten te vinden. Door het Pasar-aanbod via die kantoren aan te bieden, vinden ze makkelijker hun weg naar een Pasar-wandeling of -fietstocht. Daarnaast werken we ook samen met lokale armoedeorganisaties, zoals Pasar Zandhoven met Welzijnsschakels.”

Wat houdt mensen nog meer tegen?

‘Pasar draait rond wandelen, fietsen en kamperen: allemaal activiteiten die voor minder mobiele mensen allesbehalve vanzelfsprekend zijn. Terwijl zij dat natuurlijk ook graag doen, en ook graag onder de mensen komen. Daarom verlagen we ook voor hen zoveel mogelijk drempels. Zo organiseerde Pasar Hamont-Achel een proevertjestocht. Wie niet zelf kon fietsen, kon plaatsnemen in een riksja van de organisatie Fietsen zonder Leeftijd. De reacties waren fantastisch. Ik heb er gepraat met een vrouw die slecht te been is en zij leefde helemaal op omdat ze eindelijk ook eens kon meedoen. Op een zonnige dag gaan fietsen en proeven van lekkers uit de streek: dankzij de samenwerking tussen Pasar en Fietsen zonder Leeftijd kon het ook voor haar.

Een ander voorbeeld is de samenwerking tussen Pasar Beernem en VeBeS, de Vereniging van Blinden en Slechtzienden. De Pasar-vrijwilligers stippelden een picknickwandeling uit voor blinden en slechtzienden op en rond de Kemmelberg.

We werken nu aan nog meer van dat soort initiatieven. Het is zo belangrijk voor diegenen die anders altijd uit de boot vallen.’

Was je vroeger ook al bezig met zulke activiteiten?

‘Ik heb me altijd al nuttig willen maken in mijn job, ik wil echt een verschil maken voor mensen. Een paar jaar geleden was ik al betrokken bij een Pasar-initiatief dat nieuwkomers hielp om hun stad beter te leren kennen: Habibi Leuven.
Dat is meteen de derde drempel waarop we focussen: vluchtelingen en nieuwkomers kennen vaak het vrijetijdsaanbod niet, of ze spreken nog geen Nederlands. Ik help hen graag om zich thuis te voelen in onze samenleving. En dankzij allerlei samenwerkingsverbanden met organisaties die werken rond diversiteit kan ik dat nu doen via Pasar.’

Heb je een voorbeeld van zo’n initiatief?

‘Met de stad Sint-Niklaas organiseren we nu, samen met onze Pasar-gps-club Waas en Dender, een geocachetocht voor nieuwkomers. Zo maken zij op een speelse manier kennis met hun nieuwe stad. Pasar organiseert de geocache, maar het is dankzij de stad dat we tot bij de juiste personen geraken om hen uit te nodigen voor zo’n tocht. En vanavond zie ik vrijwilligers die willen wandelen en babbelen met vluchtelingen. Zodra hun basisbehoeften – bed, bad, brood - zijn vervuld, verlangen zij ook naar ontspanning in hun vrije tijd. Op 25 september nemen we met Pasar ook deel aan de Refugee Walk: met dat initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen zamelen wandelaars geld in voor mensen op de vlucht. Al stappend solidair zijn met vluchtelingen: dat matcht perfect met waar we bij Pasar voor staan.’

Wil jij ook meer mensen helpen om hun vrije tijd leuk in te vullen?

Bel of mail naar Maarten, dan maken we je plannen concreet!

  • 0495 94 33 00 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hou op uitinvlaanderen.be zeker ook de Pasar-activiteiten met UiTPAS-label in het oog. Meer info over Pasar en UiTPAS: www.pasar.be/uitpas

 

Stap je mee met de Refugee Walk?  

De Refugee Walk wordt georganiseerd door Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Tijdens deze tocht tonen wandelaars zich solidair met de ervaring van vluchtelingen.

  • Je wandelt alleen of samen met vrienden een parcours van 10, 20 of 40 kilometer.
  • Je wandelt in je eigen streek of stapt mee vanaf de centrale bijeenkomst in Antwerpen.
  • Stel je een team samen, dan zamelt elk teamlid 100 euro in. Dat geld gaat naar de ondersteuning van mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging.
  • Alle deelnemers betalen inschrijfgeld. Start je centraal in Antwerpen, dan betaal je 10 euro; in ruil krijg je hapjes, drankjes en een fijne wandelroute. Stippel je je eigen route uit, dan draag je 5 euro bij. Je krijgt dan ook een starterspakket. Asielzoekers en vluchtelingen nemen gratis deel.

Ook Pasar stapt mee: aan onze onthaalstand ontvang je een starterspakket en een leuk gadget. Surf naar www.pasar.be/refugeewalk en schrijf je in. 

 

pasar_pak-je-tijd_blauw-wit_400.png

Pakjetijd.be is een actie van Pasar vzw.

Meer info over Pasar vind je op www.pasar.be

 

Ambassadeurs van vrije tijd gezocht

Wil je meewerken aan de Week van de Vrije Tijd? Stuur een mail naar pakjetijd@pasar.be

Heb jij het gevoel dat je te weinig vrije tijd hebt? Dat je vrije tijd vol zit met klusjes en verplichtingen? Laat van je horen!

Op basis van jouw reacties bekijken we hoe we acties kunnen opzetten.

Stuur je getuigenis naar pakjetijd@pasar.be